اهمیت مدیریت زمان و برنامه ریزی برای نوجوانان ؛ مشکلات و راه حل ها

آنچه در این مقاله می خوانید

اکثر بزرگسالان برای انجام کارهای مختلفی که دارند وقت کم می‌آورند و نمی‌دانند برای مدیریت زمانشان باید چه کاری انجام دهند. این روزها مدیریت زمان برای نوجوان هم اهمیت پیدا کرده.
امروزه فعالیت های متنوعی مانند درس خواندن ، یادگیری مهارت و تفریح کردن در زندگی آن ها وجود دارد که اختصاص زمان به هرکدام آن ها نیازمند برنامه ریزی است.
در این مقاله اهمیت برنامه ریزی برای نوجوان و مشکلات نداشتن برنامه مناسب برای آن ها را بررسی می کنیم و راه حل هایی را ارائه می دهیم.

واضح است که نوجوانان امروز در دنیایی پیچیده تر و پر استرس تر از دنیای دوران نوجوانی والدینشان زندگی میکنند. مدیریت زمان برای نوجوان دغدغه پررنگ و مهمی شده است و عدم توجه به برنامه ریزی مشکلات بزرگی را برای آن ها ایجاد می کند که تا می تواند تا بزرگسالی ادامه داشته باشد.
در دورانی که پیشرفت انسان در تکنولوژی بسیار تندتر از گذشته شده است و همه ما با درگیری های جدید رو به رو هستیم؛ مدیریت زمان برای هر نوجوان و پدر و مادری مهم است و باید فعالیت‌هایی در راستای انجام آن صورت بگیرد.

راه کارهای مدیریت زمان برای نوجوانان

توانایی تمرکز بر روی یک مسئله از مهمترین کارهایی است که در نوجوانی باید یاد گرفت.
کامپیوتر ، لپتاپ ، تبلت ، تلفن های همراه و انواع وسایل تکنولوژی دیگر ، با اینکه کمک های بسیاری به ما می کنند ؛ بزرگترین عامل های از دست دادن تمرکز و زمان نیز هستند. یکی از اولین قدم ها برای جلب تمرکز، دور کردن این وسایل از میزکار می باشد.

 

1- برنامه ریزی روزانه و هفتگی برای نوجوانان

هر جمعه زمانی را به تعیین کلی کارهای هفته پیش رو اختصاص دهید. این کارها را میتوانید در موضوعات زیر دسته بندی کنید:

الف) کارهایی که حتما باید در هفته بعد انجام شوند ، مثل درس خواندن برای امتحان آخرهفته یا تمرین برای کلاس موسیقی

ب) کارهایی که برای انجام آنها می توان صبر کرد ، مثل خرید هدیه برای تولد یک دوست مرتب کردن کمد لباس ها

ج) کارهایی که انجام آن ها غیر ضروری اما دوست داشتنی است  ، مثل تماشای یک فیلم یا انجام بازی های کامپیوتری

سعی کنید کارهای هرروز را مشخص کنید و برای جلوگیری از اتلاف وقت ، حدود زمانی که باید به هرکدام اختصاص داد را تخمین بزنید. درمدیریت زمان برای نوجوانان به دلیل تنوع فعالیت ها بهتر است که اولویت کارها را مشخص کنید و سپس براساس اهمیت آن ها اولویت بندی را انجام دهید.

 

2- وسایل مدرسه را از شب قبل آماده کنید

اگر هر روز وسایل مدرسه را از شب قبل آماده نکنید ممکن است مجبور شوید از صبحانه خود بزنید یا دیر به مدرسه برسید. همچنین آماده کردن وسایل از شب قبل به شما کمک میکند اگر چیزی را فراموش کرده باشید سریعتر به یاد بیاورید.

 

3- بین کارهایتان فاصله های کوتاه قرار دهید

استراحت کردن بین کارها مثل یک جایزه برای تلاشی که کردید است و تاثیر زیادی روی بهره وری شما دارد. بهتر است کارهایی را انجام دهید که به بدن و ذهن شما استراحت میدهند و باعث میشوند با روحیه بهتری کار بعدی را شروع کنید.

 

4- از چیزهایی که حواس شما را پرت میکنند دوری کنید

همانطور که اشاره کردیم تکنولوژی یکی از بزرگترین عوامل حواس پرتی در مسیر مدیریت زمان برای نوجوانان است. گوشی خود را خاموش کنید و سعی کنید موقع درس خواندن از تکنولوژی دور باشید. اگر از گوشی همراه یا کامپیوتر برای درس خواندن استفاده میکنید حتی الامکان اینترنت خود را خاموش کنید ، میز خود را از وسایل مختلف پاک کنید و سعی کنید ذهنتان روی یک چیز متمرکز باقی بماند.

 

5- برای استفاده از تلفن همراه محدودیت تعیین کنید

سعی کنید زمان استفاده از تکنولوژی را برای خودتان محدود کنید.
می‌توانید برای این کار از اپلیکیشن های مختلفی که وجود دارد کمک بگیرید ، یک ویژگی پررنگی که تکنولوژی های جدید دارند این است که استفاده از آن ها راحت و بیرون آمدن از دنیای آن ها سخت است. پس سعی کنید روی زمان استفاده از آن ها کنترل داشته باشید.

6- اهداف خود را مشخص کنید

انتخاب هدف در مدیریت زمان برای نوجوانان و بزرگسالان اهمیت زیادی دارد.
قبولی در امتحانات آخر ترم، یاد گرفتن ساز مورد علاقه و پذیرفته شدن در دانشگاه از اهدافی هستند که ممکن است در زندگی داشته باشید. آن ها را برای خود یادداشت کنید و در جایی قرار دهید که می‌بینید. یادآوری این اهداف، به شما انرژی بیشتری برای تلاش کردن میدهد.

7- محیط کار و مطالعه خود را از دیگر محیط ها جدا کنید

به صورت ساده می توان گفت جایی که در آن بازی می کنید درس نخوانید ، این که شما محیط مناسب برای درس خواندن را تشخیص دهید یک مهارت بزرگ است. سعی کنید مکانی که در آن درس میخوانید از دیگران مکان ها مجزا باشد ؛ تا هم تمرکز بیشتری روی درس داشته باشید، هم ذهنتان به سمت انجام کارهای دیگر نرود.

 

فواید مدیریت زمان برای نوجوانان

مدیریت زمان تاثیر بزرگی در دوران نوجوانی و زندگی بزرگسالی شما میگذارد. به عنوان مثال:

  • استرس کمتری در طی انجام کارها تجربه میکنید
  • استرس کمتر نتیجه کارهای شما را بهتر میکند
  • با برنامه ریزی و مدیریت زمان قطعا برای انجام همه کارها وقت دارید
  • مدیریت زمان کمک میکند که شما زندگی را کنترل کنید ؛ نه اینکه کارها زندگی شما را کنترل کنند
  • مهارت مدیریت زمان برای موفقیت در بزرگسالی هم به درد شما میخورد

 

نحوه مدیریت زمان تکالیف

برای این که بتوانید برای تکالیف خود یک برنامه ریزی درست داشته باشید بهتر است به چند نکته توجه کنید:

  • تمام تکالیف خود را لیست کنید
  • اولویت انجام آن ها را تعیین کنید
  • دروس هر روز را در همان روز دوره کنید
  • سخت‌ترین کار را زودتر انجام دهید
  • یک همراه پیدا کنید: اگر یک دوست و همراه پیدا کنید که مثل شما در انجام تکالیف سختکوش باشد انگیزه بالایی برای انجام سریع تکالیفتان می‌گیرید.

 

توصیه هایی به والدین برای کمک به برنامه ریزی نوجوانانشان

 

1- نوجوان خود را بشناسید

برای کمک به فرزندتان باید به اندازه کافی علایق او را بشناسید. برای مثال برخی از نوجوانان به بازی های ویدیویی علاقه زیادی دارند. و اگر زمانی برای انجام این کار مورد علاقه‌ شان در روز نداشته باشند نمیتوانند به درس خواندن فکر کنند.
چیزی که مهم است تعیین زمان مشخص و محدود برای این کار است.

2- با فرزند خود در مورد استرس هایش حرف بزنید

هر نوجوان ممکن است بسته به شرایطی که در آن قرار دارد مشکلاتی را تجربه کند. صحبت درمورد استرس ها و اضطراب ها، احساس بهتری به فرزند شما میدهد. شما در همین مواقع است که میتوانید او را کمک کنید و روش های کنترل استرس را به او آموزش دهید.

3- به نوجوان خود در اولویت بندی کارها کمک کنید

اولویت بندی یک مسئله مهم در مدیریت زمان برای نوجوانان است. با خواندن روش های مدیریت زمان افراد موفق می توانید الویت بندی کارها را به نوجوانان خود آموزش دهید.
ممکن است یادگیری این مورد کمی زمان بر باشد اما یک مهارت ضروری برای هر انسان در زندگی، تشخیص اولویت کارهاست.

4- تشویق فرزندتان برای نوشتن برنامه روزانه و هفتگی

نوشتن برنامه روزانه به ذهن افراد نظم میدهد و باعث میشود همه کارها سر وقت تمام شوند. در ابتدا ممکن است انجام این کار برای فرزند شما خسته کننده باشد. به همین دلیل فرزند خود را برای انجام این کار تشویق کنید تا بتوانند به مرور زمان در این کار ماهر شوند.

5- به آن ها غر نزنید

این که پشت سر هم انجام کارها را به فرزند خود گوشزد کنید و آن ها را ناراحت یا عصبانی کنید نه تنها کارها را پیش نمیبرد بلکه باعث میشود آن ها انگیزه خود را برای انجام فعالیت های مختلف از دست بدهند.

تیم حرفه ای مشاوره و برنامه ریزی تحصیلی ما در مجموعه مدارس کیان ، برنامه ریزی روزانه را برای دانش آموزان کیانی به صورت یک روتین همیشگی درآورده و با پیگیری و پشتیبانی مستمر دانش آموزان، سعی در موفقیت هر چه بیشتر دانش آموزان عزیز کیانی داریم.

مجتمع آموزشی کیان

از دبستان تا دانشگاه با شما هستیم...

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست